03.02.2024

6 koraka za pripremu nekretnine za prodaju ili najam

6 koraka za pripremu nekretnine za prodaju ili najam

Svima nam je poznat onaj efekt kada s par poteza i pospremanjem viška stvari dobijemo dojam ljepšeg i urednijeg prostora. Kod prodaje ili najma nekretnine upravo nam je taj prvi dojam o nekretnini često presudan.
Razvijen je cijeli jedan koncept čiji je cilj izvući najveći potencijal iz nekretnine i stvoriti što bolji prvi dojam o nekretnini.
Ako već niste, upoznajte se s home stagingom, a u nastavku pročitajte par savjeta kako i sami možete pripremiti svoju nekretninu za prodaja ili najam.


1. Temeljito čišćenje i organizacija
 
Naš nered ne doživljavamo isto kao tuđi nered. 
Ako nakon dugačke šetnje operemo blatnjavog psa u kadi i ne očistimo je u potpunosti isti tren, naš pogled na ostatke blata i dlaka u kadi nije isto kao pogled nekoga tko je prvi put ušao u našu kupaonu. 
Nama par šalica u sudoperu možda ne izgleda strašno, ali će to kupci vidjeti kao nered.
 
Zato počnite s temeljitim čišćenjem cijele nekretnine. To uključuje čišćenje svih površina, prozora, podova, tepiha, kuhinjskih aparata, kupaonica, ormara itd.
Za svaku stvar se zapitajte mora li biti na tom mjestu i kako izgleda nekome tko to prvi put vidi. Ne dozvolite da potencijalni kupac od šume ne vidi drvo. Organizirajte i minimalizirajte prostor. Uklonite nepotrebne predmete kako bi prostor izgledao prozračnije i prostranije.
Uklonite privatne fotografije i dopustite kupcu da sebe vidi i doživi u novom prostoru.
Pospremite krevet i prekrijte nekim lijepim pokrivačem, složite jastuke, posložite ručnike u kupaonici. Spremite odjeću u ormare i ostavite što više slobodnog prostora u svim prostorijama.

2. Rješavanje problema i popravci

Sada je trenutak da riješite sve one sitne popravke koji nikako da dođu na red i koje više niti ne primjećujete svaki put kada uđete u prostor.
Popravite sve nedostatke poput curenja slavina, oštećenih utičnica ili prekidača. Promijenite žarulje, učvrstite noge na stolovima i stolcima. Ispravite bilo kakve očite nedostatke u zidovima ili podovima. 
Mi smo se možda već naviknuli na pogled na odlijepljenu lajsnu na podu ili već saživjeli s malo rasklimanom kvakom na vratima ormarića i roletom koja zapinje, ali će to potencijalni kupac vidjeti i doživjeti kao znak neodržavane nekretnine. A ponekad nam zaista treba par minuta da to popravimo. 
Ako postoje veći problemi, poput oštećenja poda ili zidova, razmislite o tim popravcima kako bi se nekretnina predstavila u što boljem svjetlu.

3. Neutralni dizajn

Ako sada birate, odaberite neutralne boje za zidove i namještaj. 
To ne znači da prostor mora biti dosadan, već da se neutralni tonovi koriste kao pozadina koja omogućava potencijalnim kupcima da lakše zamisle vlastiti stil i dekor u prostoru.
 
Namještaj treba biti proporcionalan prostoru i prilagođen njegovoj svrsi. Rasporedite ga na način koji otvara prostor i ističe funkcionalnost prostorija.

4. Osvjetljenje

Iskoristite prirodno svjetlo koliko god je moguće. Otvorite zavjese ili rolete kako biste dopustili ulazak sunčeve svjetlosti.
Dodajte umjetno osvjetljenje tamo gdje je potrebno. Postavite stolne lampe ili podne svjetiljke kako biste prostoru dali dodatnu svjetlost i toplinu.  
Iskoristite ga da stvorite ugodan ambijent i skrenete pozornost na detalje koji prostor čine ugodnim.

5. Dekorativni detalji

Dodajte dekorativne detalje kako biste prostoru dali dodatnu toplinu i privlačnost. To mogu biti  jastuci na kauču, umjetnička djela ili dekorativni dodaci na stolu. 
Stolove držite urednim i čistim, a najobičniji buket svježe cvijeća će doprinijeti boljem dojmu.
Pazite da ne pretjerate s dekorom jer cilj je postići uravnoteženost između privlačnosti i minimalizma.
 
Ako na policama imate puno svojih osobnih sitnica i uspomena jer Vas pogled na njih veseli, razmislite da ih spremite za ovu priliku. Ostavite samo neki veći dekorativni predmet, a kupcu ostavite prostora da zamisli svoje sitnice na njima i na taj način se poveže s prostorom.

6. Vanjski prostor

Ne zaboravite na vanjski prostor. Uredite vrt ili balkon kako bi bio privlačan i dobro održavan. Maknite sve suvišno, pregledajte i podrežite biljke.
Postavite vanjski namještaj i dodajte par svijećnjaka, jastuka i dodatke koji će potencijalnim kupcima omogućiti da se zamisle kako se uz svjetlo svijeće i čašu vina opuštaju na kraju napornog dana. 
 
Ako odlučite sami pripremiti svoju nekretninu za prodaju i najam, prvi korak je da je pogledate objektivno.
Uđite u nekretninu samo s tim ciljem i pogledajte je očima nekoga tko je prvi put vidi, očima potencijalnog kupca ili najmoprimca. 
Ili nam se javite! Mi ćemo zasigurno biti objektivni, a ovaj dio posla s nekretninama naročito volimo. 

Našim klijentima rado pomažemo u pripremi nekretnine kako bismo zajedno stvorili prvi wau efekt kod potencijalnih kupaca i najmoprimaca. 

A to nam zajednički cilj, zar ne?

JAVITE NAM SE