10.02.2024

O čemu moramo razmisliti prije nego krenemo u kupnju nekretnine?

O čemu moramo razmisliti prije nego krenemo u kupnju nekretnine?

Iako smo možda po prirodi spontani i ponekad donosimo brzopotezne odluke, kod kupnje nekretnine ipak trebamo malo zastati i razmisliti o nizu stvari koje su važne kod ovog procesa.
Veliki je to i važan korak koji nam može donijeti puno sreće i zadovoljstva, ali i itekako problema za koje možda i nećemo imati dobrih rješenja. Prije nego krenemo u kupnju nekretnine, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih aspekata kako bismo lakše pronašli nekretninu i bili sigurni da je odabrana nekretnina najbolji izbor za naše potrebe, ali i financijske mogućnosti.
Evo nekoliko pitanja na koja trebamo svakako znati odgovor prije nego krenemo u kupnju nekretnine:

1. Koja će biti namjena nekretnine?
 

Kupnja nekretnine kao investicije i kupnja novog doma su prilično različite kupnje.
Ako kupujemo nekretninu koju planiramo iznajmljivati, glavni motiv nam je prihod koji možemo generirati iz najma.
Važna odluka je želimo li novu nekretninu koristiti za kratkoročni ili dugoročni najam i tko su naši ciljani gosti ili najmoprimci. Poslovni ljudi? Turisti? Mlađa populacija? Studenti? Obitelji?
Kod dnevnog najma će nam biti važna udaljenost od centra grada, turističkih atrakcija, povezanost sa aerodromom, autobusnim i željezničkim kolodvorom, točnost navigacije na Google maps-u...
Kod dugoročnog, ovisno tko su nam ciljani najmoprimci, blizina fakulteta, poslovnih zona, bolnica…
Kupujemo li nekretninu koju planiramo adaptirati pa prodati, važno nam je sadašnje stanje, koji su to sve potrebni radovi te kako osigurati da ostvarimo najveći i najbrži povrat na ulaganja.
Ako kupujemo svoj novi dom, nova lokacija treba u potpunosti odgovarati našem stilu života i našim svakodnevnim potrebama.
Hoće li to biti urbani ili ruralni prostor? Koliko nam je važno biti blizu posla, škole, trgovina ili drugih sadržaja? Koliko nam je prihvatljiva udaljenost od mjesta na koja svakodnevno ili često odlazimo.
Svakako trebamo razmisliti i o tome hoće li odabrana nekretnina odgovarati i našim budućim potrebama ako će se mijenjati za koju godinu.

2. Koju vrstu nekretnine želimo?

Malo detaljnije treba razmisliti i o tome kakva vrsta nekretnine nam je prihvatljiva. Isključivo stan u zgradi ili je prihvatljiva opcija i stan u kući? Jesu li nam prihvatljivi sutereni, zadnji katovi i pogled kroz prozor na zid susjedne zgrade?
Kupujemo li kuću za stalni boravak ili vikendicu? 
Trebamo razmisliti o veličini, broju soba i drugim karakteristikama koje su nam bitne. Što nova nekretnina mora ultimativno imati, a što je samo poželjno?
Kuća i gradu nije isto što i kuća na selu, pa je važno osvijestiti kakva mikrolokacija nam najviše odgovora, kakvo okruženje želimo ili još važnije - ne želimo.

3. Koliki nam je budžet?

Ponekad su želje jedno, a realne mogućnosti nešto sasvim drugo.  
Prije nego krenemo u ispitivanje ponude nekretnina i zaljubimo se u neku nekretninu, svakako trebamo provjeriti naše financijske mogućnosti i definirati budžet koji imamo na raspolaganju za ulaganje u kupnju nekretnine.
Ako dio ili cijelu kupnju planiramo financirati kreditom, nezaobilazan korak je sastanak sa kreditnim savjetnikom. Uštedjet će nam puno vremena i na jednom mjestu ćemo dobiti potpune informacije koje nam trebaju u ovom trenutku: Koja banka trenutno ima najpovoljnije uvjete kreditiranja za nas i koliko kredita uopće mogu dobiti?
Iako je usluga kreditnog posrednika za nas kao klijenta besplatna, svakako planirajte da će dio budžeta otići na ostale troškove poput poreza na nekretnine, naknada za agenta, osiguranje, uređenje nekretnine i sl.

4. Kakvo stanje nekretnine Vam je prihvatljivo?

Razmislite o željenom stanju nekretnine koju planirate kupiti. Želite li odmah useljivu nekretninu ili su Vam prihvatljivi manja ili veća adaptacija? Kakvo stanje krova, instalacija, stolarije vam je prihvatljivo?
Koliko ste spremni čekati na početak korištenja nove nekretnine? Želite li proći put adaptacije ili Vam pomisao da odlučujete o novim pločicama i dogovarate postavljanje parketa već sada stvara stres?
Ovo je važno kako biste bili svjesni svih poslova koji Vas čekaju, a i izbjegli skrivene troškove nakon kupnje. Ne zaboravite dio budžeta koji će Vam trebati za veće ili manje uređenje nove nekretnine.

5. Pravna i tehnička provjera

Uštedite si stres i budućnosti i dobro provjerite nekretninu koju želite kupiti. Provjerite vlasničke papire, izvadak iz zemljišnih knjiga te postoje li tereti ili hipoteke na nekretnini. Je li nekretnina koja vam se svidjela dio bračne stečevine? Provjerite i tehničke aspekte nekretnine poput dozvola za gradnju ili stanje vodovodne i električne instalacije.

6. Cijena i pregovori

Budite realni što se tiče očekivanih cijena. Istražite cijene sličnih nekretnina u okolici kako biste dobili realnu sliku o tržištu. Stvarne cijene za koje se nekretnine prodaju su uvijek niže od oglašenih, ali ne očekujte značajno snižavanje cijena. Puno kupaca su spremni uložiti gotovinu u kupnju nekretnine, te način plaćanja također ima utjecaja na konačnu cijenu. Pregovori su gotovo uvijek mogući, ali ne očekujte nerealno snižavanje cijena.

7. I za kraj…..razmislite želite li u tom procesu biti sami?

Kupnja nekretnine je prilično zavojit put sa dosta skrivenih opasnosti koje možda nećemo niti znati prepoznati. Posljedice loših odluka nas mogu koštati i puno vremena, a i financijskih gubitaka koje smo mogli izbjeći da smo uz sebe imali pouzdanog partnera koje će nam pomoći.
Angažiranje stručnog agenta za nekretnine može biti od velike pomoći. Agent vam može ponuditi konkretne informacije o tržištu, često pružiti pristup različitim nekretninama koje odgovaraju vašim kriterijima, a nisu oglašene,  te pružiti stručne savjete i podršku kroz cijeli proces kupnje.

Ako razmišljate o kupnji nove nekretnine, javite nam se. Rado ćemo s vama podijeliti svoje znanje i iskustvo i pomoći vam da s osmjehom na licu otključate svoja nova vrata.

JAVITE NAM SE